Jyväskylän Pyöräilyseura JYPSin

Keski-Suomen kuntavaaliteesit

Huhtikuun kuntavaaleissa äänestetään neljäksi vuodeksi valtuutetut, jotka vaikuttavat pyöräilyn olosuhteisiin Keski-Suomessa. JYPS toivoo, että valtuustoihin valitaan pyöräilyn edistämiseen sitoutuneita päättäjiä.

Pyöräily on liikennemuoto, jonka osuutta kuntien sisäisistä matkoista voidaan ja kannattaa merkittävästi lisätä. Pyörällä kulkeminen esimerkiksi parantaa ihmisten terveyttä, vähentää melua ja säästää tilaa. Erityisesti taajamissa ja kaupungeissa pyörää voi näppärästi käyttää paikasta toiseen siirtymiseen sekä ihmisten ja tavaroiden kuljettamiseen.

Pyöräilyolosuhteiden edistäminen on kunnille erittäin kannattavaa. Helsingissä tehdyn tutkimuksen mukaan yksi pyöräilyyn investoitu euro tuo yhteiskunnalle takaisin kaikkiaan jopa 8 €. WHO:n mukaan jokainen uusi pyörällä liikkuva tuottaa yhteiskunnalle säästöä keskimäärin 0,7 € pyöräiltyä kilometriä kohden.

Valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen pyöräilyanalyysin ja Jyseli 2009 -tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että Keski-Suomessa pyöräilyn osuus kuntien sisäisistä matkoista on noin 5–10 %. 1–5 kilometrin matkoilla pyöräilyn kulkutapaosuus on suurin ja niillä on myös merkittävin potentiaali lisätä pyöräliikennettä. Noin 60 % kotimaan matkoista on alle 5 kilometrin mittaisia. Hollannissa pyöräilyn kulkutapaosuus on 34 % alle 7,5 kilometrin matkoilla ja 15 % 7,5–15 kilometrin matkoilla.

Tehokkailla toimilla pyöräilyn kulkutapaosuus Keski-Suomen kunnissa voitaisiin melko helposti vähintään kaksinkertaistaa. Monissa kunnissa etäisyydet erityisesti taajamissa soveltuvat erinomaisesti pyörällä kulkemiseen.

Allekirjoittaneet ehdokkaat

Kuntien on sitouduttava Keski-Suomen pyöräilynedistämisohjelman laadintaan

Keski-Suomen liitto on aloittamassa Suomen ensimmäisen maakunnallisen pyöräilynedistämisohjelman laadintaa. Kuntien on sitouduttava ohjelman laadintaan ja siinä esitettyjen tavoitteiden toteuttamiseen.

Keskeisten taajamien välille on toteutettava hyvät pyöräily-yhteydet

Kuntien on ELY-keskuksen kanssa varmistettava, että keskeisten, lähekkäin sijaitsevien taajamien välille toteutetaan suorat, johdonmukaiset ja kunnolla viitoitetut pyöräily-yhteydet. Reitit voivat kulkea pyöräteillä sekä vähäliikenteisillä kaduilla myös pyöräkaistoilla ja ajoradoilla. Keskeisiä reittejä ovat esimerkiksi Jämsä–Jämsänkoski, Suolahti–Äänekoski, Laukaa–Jyväskylä, Muurame–Jyväskylä, Muurame–Säynätsalo ja Hankasalmi–Hankasalmen asema.

Pyöräily ja pyöräpysäköinti on otettava huomioon kaavoituksessa ja alueiden suunnittelussa

Tiiviit taajamarakenteet sekä kattava ja johdonmukainen pyöräväyläverkko lisäävät pyöräilyä. Monin paikoin kävely- ja pyöräväyliä voi toteuttaa ajoratoja suorempina. Julkisten rakennusten luokse tulee varata riittävästi pyöräparkkitilaa. Yksityisiä tulee ohjata kaavoissa ja rakennusmääräyksissä riittävien ja laadukkaiden pyöräpysäköintitilojen toteuttamiseen.

Pyöräteiden kuntoa on parannettava

Kuntien on yhdessä ELY-keskuksen kanssa parannettava pyöräteiden kuntoa. Pyöräteillä on esimerkiksi huonoa asfalttia, reunakiveyksiä, sivusiirtymiä ja vaarallisia alikulkuja. Opastusta ei ole juuri lainkaan. Pyörätie-liikennemerkkejä puuttuu monin paikoin.

Pyörämatkailua on edistettävä

Keski-Suomessa on hyvät mahdollisuudet lisätä pyörämatkailua, esimerkiksi retki- ja maastopyöräilyä. Pyörämatkailua voidaan edistää muun muassa opastamalla ja toteuttamalla reittejä sekä pyöräilyä tukevilla majoitus- ja vuokrauspalveluilla.

Allekirjoittaneet (22)

Järjestä nimen, ehdokasnumeron tai puolueen mukaan.

Nro
Nimi
Puolue
Nimi
Puolue
66
Aila Blomberg/Laukaa
Suomen Sosialidemokraattinen puolue
10
Anu Oksanen
Vihreä liitto
11
Arto Kuntsi Viitasaari
Kansallinen Kokoomus
313
Vihreä liitto
82
Elina Orrainen, Laukaa
Suomen Sosialidemokraattinen puolue
6
Hannu Penttinen
Suomen Sosialidemokraattinen puolue
6
Suomen Sosialidemokraattinen puolue
78
Jani Maukonen, Laukaa
Suomen Sosialidemokraattinen puolue
293
Perussuomalaiset
328
Vihreä liitto
88
Vihreä liitto
2
Vihreä liitto
73
Leena Kalmari, Laukaa
Suomen Sosialidemokraattinen puolue
Leo turunen
Sosialidemokraatit
22
Vihreä liitto
73
Outi Vornanen
Suomen Sosialidemokraattinen puolue
86 Laukaa
Raija Pölkki
Suomen Sosialidemokraattinen puolue
68
Vihreä liitto
572
Suomen Kommunistinen Puolue
6
Seija Ruuska Viitasaari
Suomen Kristillisdemokraatit
20
Teea Kortetmäki, Muurame
Vihreä liitto
70
Vihreä liitto

Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS

JYPS on keskisuomalainen vuonna 1935 perustettu pyöräily-yhdistys. Toimimme ainoana keskisuomalaisena pyöräilijöiden edunvalvontayhdistyksenä sekä edistämme ahkerasti pyöräilyolosuhteita ja pyöräilyä liikennemuotona.

Kun fillarointi kiinnostaa, niin liity jäseneksi jatkuvasti kasvavaan joukkoomme, osallistu vilkkaaseen keskusteluun Facebook-ryhmässä, tule lukuisiin ja mahtaviin tapahtumiimme sekä ennen kaikkea pyöräile ahkerasti!

Jyväskylän Pyöräilyseura ei ole Pyöräliiton jäsen.

Allekirjoita teesit

Jyväskylälle on omat teesinsä osoitteessa pyoravaalit.fi/jyvaskyla, allekirjoita ne jos olet jyväskyläläinen ehdokas.

HUOM: Kirjoita nimesi perään kunta jossa olet ehdolla.