Joensuun Polkijoiden
kuntavaaliteesit 2017
Pyöräily on yksi niistä asioista, joissa Joensuulla on hyvät mahdollisuudet olla Suomen paras.
Joensuussa pyöräillään jopa neljännes kaikista matkoista, kun koko maan keskiarvo on 8 % luokkaa. Toiseksi jäämme vain Oululle.1 Tärkeintä ei kuitenkaan ole nokittelu kaupunkien välillä, vaan se, että pyöräilyn kasvava suosio tarkoittaa pienempää hiilijalanjälkeä, viihtyisää ja turvallista liikenneympäristöä, kukoistavaa kaupunkitaloutta sekä arkiliikunnasta nauttivia, hyvinvoivia asukkaita.
Vuonna 2014 Joensuu sai Vuoden pyöräilykunta -tittelin jo toisen kerran. Pyöräilyn merkitys on ansaitusti nostettu esiin kaupungin strategiassa yhtenä valttikorttina. Pyöräily ei silti ole Joensuussa mikään kummallinen juttu. Päinvastoin, se on täysin arkipäiväistä – tapa liikkua kouluun, töihin tai kauppaan, satoi tai paistoi, oli kesä tai talvi.
Parantamisen varaa löytyy kuitenkin vielä jokaiselta osa-alueelta: väylistä, opastuksesta, kunnossapidosta, risteyksistä, liikennevaloista ja niin edelleen. Yli 5 km matkoista lähes 90 % tehdään edelleen henkilöautolla.2 Tarvitsemme entistä parempaa pyöräilyn infrastruktuuria, jotta pyöräilyn kulkutapaosuus voisi kasvaa. Määrätietoisen kehittämisen myötä Joensuu voisi olla pyöräilyn mallikaupunki ja suunnannäyttäjä.
Haastamme kuntavaaliehdokkaat mukaan pohtimaan, kuinka Joensuusta tehtäisiin entistäkin parempi pyöräilykaupunki! Esittelemme ohessa neljä teemaa, joita Joensuun Polkijat pitää tärkeinä pyöräilyn kehittämisessä seuraavalla valtuustokaudella. Jos haluat sitoutua teemojen ja toimenpiteiden edistämiseen valtuustossa, kerro siitä myös äänestäjillesi jättämällä sivun alalaitaan allekirjoituksesi. Kannustamme pitämään pyöräilyasioita esillä myös vaalitoreilla, Facebookissa, paneelikeskusteluissa ja niin edelleen.
Jos tarvitset lisätietoja tai ideointiapua pyöräilyteemojen täsmentämiseen kampanjassasi, ota yhteyttä – autamme mielellämme: joensuunpolkijat@gmail.com
1 Valtakunnallinen henkilöliikennetutkimus 2010–2011: pyöräily 17,9 %, kävely 29,1 %. Itä-Suomen seudullinen liikkumiskysely 2015: pyöräily 25,5 %, kävely 19,0 %.
2 Joensuun kaupungin pyöräilyn ja jalankulun kehittämissuunnitelma 2030, s. 10.
Näin tekisimme Joensuusta entistä paremman pyöräilykaupungin:
1. Pyöräilyn valtaväylät kuntoon
Kasvatetaan pyöräilyn osuutta työmatkaliikenteessä parantamalla pyöräilyn nopeita "runkoyhteyksiä" asuinlähiöistä työpaikkakeskittymiin. Säädetään valo-ohjaus ja väistämisvelvollisuudet pyöräilyn pääreitistöä tukevaksi. Luodaan keskustan sisäiselle asiointiliikenteelle sujuvat, turvalliset ja selkeästi erottuvat läpikulkuyhteydet sekä itä-länsi- että pohjois-eteläsuunnassa. Huolehditaan siitä, että pyöräilyn valtaväylät ovat ajokunnossa 365 päivää vuodesta. Turvataan resurssit Joensuun pyöräilyn ja jalankulun kehittämissuunnitelman mukaisiin toimenpiteisiin.
Lue taustaa ja perustelut blogikirjoituksesta: Teesi 1 – Pyöräilyn valtaväylät kuntoon.
2. Viihtyisää kaupunkitilaa ja viisasta liikkumista
Siirretään autojen pysäköintiä kaduilta parkkihalleihin ja maan alle. Hyödynnetään vapautuvaa katutilaa istutusten, leveämpien jalankulku- ja pyöräilyväylien sekä pyöräpysäköinnin hyväksi. Toteutetaan pyöräilyväylät jalankulusta erillään aina silloin, kun pyöräilijöiden määrä ja nopeus saattaisivat uhata jalankulun miellyttävyyttä tai turvallisuutta. Keskitetään autoliikennettä yhä vahvemmin tietyille pää- ja kokoojakaduille. Kehitetään pienemmän autoliikennemäärän katuja pihakatuina tai pyöräkatuina. Hillitään ajonopeuksia nopeusrajoituksien lisäksi fyysistä katutilaa muokkaamalla.
Lue taustaa ja perustelut blogikirjoituksesta: Teesi 2 – Pyöräilyn valtaväylät kuntoon.
3. Laatua pyöräpysäköintiin
Lisätään pyöräpysäköintipaikkoja koko kaupungin alueella. Siirrytään vanhanaikaisista "etupyörätelineistä" runkolukittaviin telineisiin. Rakennetaan ruutukaavalle keskeisiin paikkoihin katettuja pysäköintipisteitä, joissa voi myös ladata sähköpyöriä. Toteutetaan asemanseudulle täyden palvelun pyöräpiste, jossa on laadukkaita sisäpysäköintipaikkoja sekä pyöränhuoltoa ja -vuokrausta. Liitetään pyöräily osaksi joukkoliikenteen matkaketjua sijoittamalla pyöräpysäköintiä bussipysäkkien yhteyteen. Huolehditaan asemakaavoituksessa riittävästä pyöräpysäköintikapasiteetista asuin- ja liikehuoneistojen yhteyteen.
Lue taustaa ja perustelut blogikirjoituksesta: Teesi 3 – Laatua pyöräpysäköintiin.
4. Esteetöntä ja monimuotoista pyöräilyä vauvasta vaariin
Korjataan huonot reunakivet, jotka harmittavat niin pyöräilijää kuin rollaattorilla liikkujaa. Huomioidaan pyöräväylien ja pyöräpysäköinnin mitoituksessa myös pyöräperävaunut, laatikkopyörät, kolmipyörät sekä muut tavanomaista leveämmät tai pidemmät pyörät. Annetaan korotetuilla kadunylityksillä liikennemerkkien avulla pyöräilijälle sama suoja kuin jalankulkijalle. Selvitetään sähköpyöriin perustuvan kaupunkipyöräjärjestelmän toteuttamisen edellytyksiä. Edistetään Siun soten kautta Pyörällä kaiken ikää –toiminnan käynnistämistä Joensuussa ja lähikunnissa. Kasvatetaan pyörämatkojen osuutta kaikissa ikäryhmissä, sekä maalla että kaupungissa, eri väestöryhmiin liittyvät haasteet ja mahdollisuudet huomioiden.
Lue taustaa ja perustelut blogikirjoituksesta: Teesi 4 – Esteetöntä ja monimutoista pyöräilyä vauvasta vaariin.
(63)
Järjestä nimen, ehdokasnumeron tai puolueen mukaan.
Joensuun Polkijat ry
Joensuun Polkijat ry on vuodesta 2009 lähtien toiminut ja syyskuussa 2015 yhdistykseksi järjestäytynyt joensuulaisten arkipyöräilijöiden edunvalvoja. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää arki-, työmatka- ja hyötypyöräilyn olosuhteita ja edellytyksiä sekä pyöräilymyönteistä liikennekulttuuria Joensuussa sekä laajemminkin. Joensuun Polkijat ry on valtakunnallisen Pyöräliiton jäsenjärjestö.
