Tawast Cycling Club TCC:n
Kuntavaaliteesit 2017
Pyöräliikenteeseen käytettävä raha on kannattava investointi! Panostamalla pyöräilyyn saadaan viehättävämpi ja vetovoimaisempi kaupunki, terveempiä kaupunkilaisia, säästöjä sosiaali- ja terveysmenoissa, ja ympäristöystävällisempää liikennettä. Pyöräilyä lisäämällä vähennetään päästöjä, liikennemelua, onnettomuuksia ja tarvetta raskaamman infrastruktuurin rakentamiselle. Tekemällä pyöräilystä helpompaa, mukavampaa ja nopeampaa mahdollistetaan yhä useamman asukkaan, vierailijan ja matkailijan siirtyminen pyörän selkään.
Hämeenlinnan kantakaupungin asukkaista 87 % asuu alle 20 minuutin pyöräilymatkan (15km/h) päässä keskustasta. Kaikista hämeenlinnalaisista lähes kolme viidestä asuu alle puolen tunnin pyöräilymatkalla työpaikalta. (Hämeenlinnan pyöräilyn edistämisohjelma 2016-2021) Hämeenlinnalla on todellinen mahdollisuus kehittyä viihtyisäksi ja vetovoimaiseksi pyöräilykaupungiksi.
Tawast Cycling Club TCC ry haastaa tulevat päättäjät mukaan tekemään pyöräilykaupunkia. Tavoitteena on yhdessä lisätä Hämeenlinnan kaupungin vetovoimaa ja viihtyisyyttä, pyöräilyn kulkutapaosuutta, säästää energiaa ja lisätä asukkaiden hyvinvointia!
TCC:n teesit 2017
1. Sitoudun Hämeenlinnan pyöräilyn edistämisohjelman aktiiviseen toteuttamiseen
Hämeenlinnan pyöräilyn edistämisohjelma hyväksyttiin syksyllä 2016. Sitoudun aktiivisesti edistämään ohjelman toimenpiteitä, tarvittavaa rahoitusta ja positiivista pyöräilyn ilmapiiriä, sillä pyöräilykaupunki tehdään yhdessä yhteistyöllä.
Hämeenlinnan pyöräilyn edistämisohjelma
2. Hämeenlinnan keskusta-alueen pyöräilyväylien toteutuksen nopeuttaminen - laadukkaat pyöräily-yhteydet keskustan läpi ja 30 km/h rajoitus keskusta-alueelle.
Hämeenlinnan keskusta-alueelta puuttuvat yhtenäiset pyöräväylät. Puute on todettu myös pyöräilyn edistämisohjelmassa ja tilanteen korjaaminen on keskeistä pyöräilyn mahdollisuuksien parantamisessa. Väylien rakentaminen on priorisoitava investoinneissa. Keskusta-alueen nopeusrajoitus on liian korkea. Alempi nopeusrajoitus tekee liikenteestä turvallisempaa ja sujuvampaa, tekee keskustassa pyöräilystä turvallisempaa ja vähentää liikennemelua.
3. Hienosta uudesta pyöräilykartasta tarvitaan myös sähköinen versio ja reittiopas ja reitit tulee merkitä hyvin myös maastoon
Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan yhteinen pyöräilykartta tehtiin vuonna 2016. Pyöräilyä voidaan edistää vielä lisää tuottamalla pyöräilykartasta helppokäyttöinen sähköinen versio ja reittiopas. Pyöräilyreittien maastoon merkitsemiseen tarvitaan selkeät maalaukset, kyltitykset, ohjeet ja opastukset. Selkeät reittimerkinnät kannustavat pyöräilemään ja auttavat löytämään turvallisia reittejä ja mielenkiintoisia kohteita. Liikkuminen luonnossa virkistää ja pyöräily on sekä hyvä tapa liikkua luonnossa että kulkea koulu- ja työmatkoja. Hyvät kartat ja merkinnät palvelevat erityisesti uusia asukkaita ja vierailijoita, mutta toki niistä hyötyvät myös kaikki pyöräilijät.
4. Asemanrannan parkkihalliin ilmainen liityntäpysäköinti pyörille
Uuteen rakennettavaan Asemanrannan parkkihalliin on saatava ilmainen liityntäpysäköinti pyörille. Erityisesti sähköpyörien lisääntyessä on hyvä saada pyöräparkki, jonne voi turvallisesti jättää pyöränsä ja myös kypärän talteen ja akut lataukseen. Pysäköinnin on oltava pyörille ilmaista, koska se kannustaa ihmisiä valitsemaan pyöräilyn.
5. Kaupunkipyörät Hämeenlinnaan
Nykyaikainen kaupunkipyöräjärjestelmä, joka mahdollistaa joustavan ja nopean siirtymisen rautatieasemilta ja bussipysäkeiltä lopulliseen kohteeseen, on kustannustehokas ja joustava osa joukkoliikennettä. Hämeenlinnan kokoisessa kaupungissa 50 pyörän kaupunkipyöräjärjestelmä olisi sopiva ensimmäinen vaihe. Kaupunkipyörät ovat osa kaupungin julkista liikennettä, eivät vain vuokrapyöriä matkailijoille. Myös pitäjiin ja kylätaloille on hyvä saada kyläpyöriä asukkaiden ja vierailijoiden käyttöön.
(130)
Järjestä nimen, ehdokasnumeron tai puolueen mukaan.
Tawast Cycling Club ry. (TCC)
Tawast Cycling Club ry. (TCC) on vuonna 2005 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on edistää pyöräilyä ja pyöräliikennettä Hämeessä. Tavoitteena on edistää pyöräilyä pitkällä aikavälillä, sekä olla pyöräilyseuran puolesta yhteyshenkilönä Hämeenlinnan kaupunkiin, Hattulaan, Janakkalaan ja muihin sidosryhmiin. Tarkoitus on vaikuttaa myös liikennesuunnitteluun, jotta se muuttuisi pyöräilyä edistäväksi.