Helsingin Polkupyöräilijöiden
Kuntavaaliteesit Espoossa 2017
Pyöräily on kaupungissa kätevä tapa liikkua. Pyörällä liikkuessa ei tarvitse matkalippua, ei juutu ruuhkiin ja eikä kohtaa pysäköintipulmia. Samalla se on parasta mahdollista arkiliikuntaa, joka tuottaa hyvinvointia asukkaille ja merkittäviä säästöjä yhteiskunnalle.
Pyöräilyn lisääminen on keskeinen osa Espoon ilmastotavoitteita. Ilmastopäästöjen ohella pyöräily auttaa vähentämään myös melu-, pakokaasu- ja pienhiukkaspäästöjä.
Liikkumistutkimusten mukaan pyöräilyn kulkutapaosuus on pääkaupunkiseudulla pysynyt lähes muuttumattomana 1980-luvulta, mikä osoittaa että toimet pyöräilyn edistämiseksi eivät ole olleet riittäviä. Kasvunvaraa kuitenkin on, sillä valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen mukaan 64 prosenttia automatkoista on alle kymmenen kilometrin mittaisia.
Espoo on sitoutunut edistämään pyöräilyä ja nostamaan sen osuuden liikenteestä 15 prosenttiin vuoteen 2024 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää oikeita toimenpiteitä ja vaikuttavia investointeja Pyöräilyn edistämisohjelman mukaisesti. Tavoitteeseen voidaan päästä vain laadukkailla väylillä, jotka eivät katkea vaarallisiin työmaajärjestelyihin, huonoon talvikunnossapitoon tai pysäköityihin autoihin.
Liikennebarometrin mukaan espoolaisista 95 prosenttia suhtautuu pyöräilyn edistämiseen positiivisesti. Ole yksi heistä ja allekirjoita teesimme!
Teesit
Tilapäiset pyöräliikennejärjestelyt kuntoon selkeällä ohjeistuksella ja valvonnalla
Pyöräilevistä espoolaisista yli 80 prosenttia kokee työmaat yhdeksi suurimmista haitoista. Puutteelliset ja vaaralliset poikkeusjärjestelyt hankaloittavat ihmisten liikkumista ja vähentävät pyöräilymääriä. Ongelmat korostuvat erityisesti lasten koulumatkoilla ja vilkkailla työmatkareiteillä.
Kasvavassa kaupungissa työmaita ei voida välttää, mutta haittoja voidaan vähentää. Pyöräilyn poikkeusjärjestelyissä on paljon parantamisen varaa. Järjestelyitä laatiessa tavoitteena pitää olla liikenneympäristö, joka on yhtä turvallinen kuin tavallisissakin oloissa. Poikkeusreittien tulee olla loogisia ja mahdollisimman lyhyitä pyöräilijöille ja jalankulkijoille. Näin autoilijatkin pystyvät ennakoimaan heidän kulkusuuntansa paremmin.
Pääkaupunkiseudun kaupunkien tulee päivittää yhteiset ohjeet selkeiksi ja niissä tulee huomioida pyöräilyn vaatima tila nykyistä paremmin. Työmaiden poikkeusjärjestelyiden valvontaa on lisättävä ja ohjeistuksen noudattamatta jättäminen sanktioitava.
Otetaan käyttöön Pyöräliikenne.fi-suunnitteluohjeet ja korjataan risteykset reunakivettömiksi ensi tilassa
Asukkaiden mielestä tärkeimpien parannusta vaativien asioiden joukossa ovat risteysjärjestelyt ja reunakivet, laadukkaat yhteydet keskusten välillä sekä turvalliset yhteydet kouluihin. Lisäksi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuus edellyttää toisistaan erillisiä jalkakäytäviä ja pyöräteitä.
Laadukkaat ja turvalliset järjestelyt edellyttävät nykyisten suunnittelukäytäntöjen muuttamista. Espoon tulee ottaa käyttöön uudet Pyöräliikenne.fi-suunnitteluohjeet, joiden avulla väylistä saadaan turvallisia ja sujuvia. On myös tärkeää, että seudulla rakennetaan pyöräväyliä käyttäen samoja ohjeita, jotta liikenneympäristöstä tulee yhtenäistä.
Pieniin parannustoimiin tulee ryhtyä heti. Reunakivet tulee poistaa risteyksistä aloittaen vilkkaimmista pääreiteistä. Kadun ylityksissä tarvitaan reunakivi osoittamaan näkövammaisille jalkakäytävän ja ajoradan raja. Reunakiven tulee olla jalankulkijoiden käyttämällä tien osalla eli jalkakäytävällä. Pyörätiellä reunakivi on haitallinen ja vaarallinen.
Palkataan pyöräilykoordinaattori vahvistamaan pyöräilyn edistämistyötä ja seudullista yhteistyötä
Pyöräilyn edistämisen tulee olla pitkäjänteistä ja riittävästi resursoitua. Espoossa pyöräliikenteen henkilöresurssit ovat erittäin pienet kaupungin kokoon nähden. Kokoaikaisen pyöräilykoordinaattorin palkkaamisella vahvistetaan pyöräilyn edistämistyötä kaupungin organisaatiossa ja seudullista yhteistyötä pääkaupunkiseudun kuntien välillä.
Talvikunnossapito kuntoon harjaamalla
Pyöräily on ympärivuotista liikennettä: talvella yhtä turvallista ja helppoa kuin kesälläkin, kunhan väylät pidetään kunnossa.
Nykyiset talvikunnossapidon käytännöt eivät ole riittäviä takaamaan pyöräväylien käytettävyyttä ja turvallisuutta. Sohjon annetaan jäätyä vaaralliseksi röpeliköksi ja aurauksen jäljiltä tien pintaan jää runsaasti irtolunta ja risteyksiin aurausvalleja. Lisäksi terävä sepeli puhkoo renkaat ja on liukasta asfaltin päällä.
Suola-harjaus -tekniikka on ainoa tapa puhdistaa tien pinta kunnolla lumesta ja välttää sepelin käyttö. Suola-harjaus on otettava käyttöön pyöräilyn pääreiteillä. Helsingin harjattuja reittejä, joilla harjaus nykyisin päättyy kaupungin rajalle, tulee jatkaa Espoon puolelle Koivusaaresta, Lehtisaaresta ja Tarvaspäästä.
Pyöräliikenteen määrärahat nostettava 4 miljoonaan euroon vuodessa
Pyöräliikenteen investoinnit ovat autoiluun ja joukkoliikenteeseen verrattuna halpoja ja tuottavat ylivoimaisen hyödyn. Pyöräilyn kulkutapaosuuden nousu 15 prosenttiin tarkoittaisi yli 8 miljoonan euron terveysvaikutuksia ja 13 säästettyä ihmishenkeä joka vuosi. Nykyisellä investointitasolla tavoitetta ei kuitenkaan voida saavuttaa.
Hyvän pyöräilykaupungin vuosittainen pyöräliikenteen investointitaso on 20 euroa asukasta kohden. Espoossa erillisiin pyöräliikenteen hankkeisiin on varattu vain 2,5 euroa asukasta kohden. Seuraavalla valtuustokaudella taso tulee nostaa 14 euroon asukasta kohden eli 4 miljoonaan euroon.
Liian pienillä resursseilla esimerkiksi pyöräilyn laatureittejä eli baanoja ei saada rakennettua riittävän nopeasti eikä rahaa riitä väyläparannusten lisäksi muuhun pyöräilyn edistämiseen. Investointitason nostolla tulee turvata erityisesti Länsibaanan rakentaminen Helsingin rajalta Matinkylään.
Allekirjoittaneet (188)
Ensi valtuustokauden aikana me allekirjoittaneet sitoudumme kannattamaan Espoon kaupungin tavoitetta edistää pyöräilyä ja nostaa sen osuus liikenteestä 15 prosenttiin vuoteen 2024 mennessä sekä tämän tavoitteen toteutumiseksi toimimaan Helsingin Polkupyöräilijöiden teesien mukaisesti.
Järjestä nimen, ehdokasnumeron tai puolueen mukaan.
Helsingin Polkupyöräilijät
Helsingin Polkupyöräilijät ry. (HePo) on vuonna 1981 perustettu pyöräilijöiden paikallinen etujärjestö, jonka toiminta-ajatuksena on sujuvan ja turvallisen pyöräilyn edistäminen sekä pyöräilijöiden aseman parantaminen liikenteessä ja yhteiskunnassa. HePo on valtakunnallisen Pyöräliiton jäsen.
